Η Μητέρα Γη μας προτρέπει ξεκάθαρα να αναλάβουμε δράση. Η φύση υποφέρει. Οι ωκεανοί γεμίζουν με πλαστικό και γίνονται πιο όξινοι. Η ακραία ζέστη, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, καθώς και η περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό που έσπασε ρεκόρ, έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα αντιμετωπίζουμε τον COVID-19, μία πανδημία υγείας συνδεδεμένη με την υγεία του οικοσυστήματός μας.
Η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπογενείς αλλαγές στη φύση καθώς και εγκλήματα που διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα, όπως η αποψίλωση των δασών, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ή το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, μπορούν να αυξήσουν την επαφή και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από τα ζώα στα ανθρώπους (ζωονόσος) όπως το COVID-19.
Για κάθε νέα μόλυνση που εμφανίζεται στους ανθρώπους κάθε 4 μήνες, το 75% αυτών των αναδυόμενων ασθενειών προέρχεται από ζώα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δείχνει τον άμεσο συσχετισμό μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.
Τα οικοσυστήματα υποστηρίζουν όλη τη ζωή στη Γη. Όσο πιο υγιή είναι τα οικοσυστήματά μας, τόσο πιο υγιής είναι ο πλανήτης – και οι άνθρωποί του. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων μας θα βοηθήσει στον τερματισμό της φτώχειας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην πρόληψη της μαζικής εξαφάνισης. Η δεκαετία του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων σε κάθε ήπειρο και κάθε ωκεανό. Αλλά θα τα καταφέρουμε μόνο αν ο καθένας μας παίξει τον ρόλο του.
Ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας περισσότερο από ποτέ, αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, ότι χρειαζόμαστε μια στροφή προς μια πιο βιώσιμη οικονομία που λειτουργεί τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Ας προάγουμε την αρμονία με τη φύση και τη Γη. Ας γίνουμε μέλος στο παγκόσμιο κίνημα για να αποκαταστήσουμε τον κόσμο μας!
Φροντίζουμε πραγματικά τη Γη;
Ο τρόπος ζωής μας έχει βαθύ αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Οι επιλογές μας έχουν σημασία. Περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συνδέονται με ιδιωτικά νοικοκυριά. Οι τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και των μεταφορών συμβάλλουν ο καθένας περίπου στο 20% των εκπομπών λόγω του τρόπου ζωής. Από την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε, μέχρι το φαγητό που τρώμε και τον τρόπο που ταξιδεύουμε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό δράσης και ξεκινήστε με αυτές τις δέκα ενέργειες για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε το προσωπικό μας ενεργειακό αποτύπωμα. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά με μικρές ατομικές κινήσεις.
EARTH DAY CALL TO ACTION: 10 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Πηγή: United Nations – Act Now